Doğumsal Kalp Hastalıkları
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
Doğuştan gelen hastalıklar erken fark edildiğinde tedavi süreci her açıdan daha kolay olmaktadır. Hastalığın takibi ve tedavisinde erken tanı büyük önem taşır. Yeni doğan bebeklerde kalp delikleri sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Hastalar genellikle 7 yaşına gelinceye kadar kendiliğinden bu delikler kapanmaktadır. Bu hastalıklar arasında ASD (kulakçıklar arasında delik) en sık görülenidir, VSD (kalp karıncıkları arasında delik) ve PDA (aort ve akciğer damarı arasında geçiş de yine ASD gibi ameliyatsız olarak kasıktan tedavi edilebilmektedir.
Bu hastalık da erişkin çağa kadar ulaşmaktadır. Çok küçük deliklerin kapatılmasına gerek yoktur. Büyük delikler ise bazen ameliyat şansını kaybettikten sonra tespit edilebilmektedir. Ciddi akciğer tansiyonu olan hastalarda eğer delik kapatılırsa hastaların yaşam süreleri kısalmakta ve birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle kapatma kararı sadece bir doktorun değil kardiyoloji alanında uzmanlaşmış ortak aklın ürünü olan bir ekip tarafından verilmelidir.
Doğumsal kalp hastalıklarının kapalı yöntemle kasıktan tedavisine dair ekip olarak çok sayıda vaka deneyimimiz mevcuttur.
Çocuk Kalp Hastalıklarının Hepsi Doğuştan mıdır?
Çocuk kalp hastalıklarının bir çoğu doğuştandır. Yalnız doğuştan normal olan bir kalpte sonradan da hastalık gelişebilmektedir. Sonradan kazanılmış birçok kalp hastalığı vardır. Romatizmal Ateş, kalp zarı iltihabı, kalp kası iltihapları, kalp kapakçıklarının iltihabı, kalp kası bozuklukları ve Ritim Bozuklukları kalp hastalıklarındandır. Bazen de kalp krizi sırasında kalbin yırtılmasına bağlı kalpte delikler oluşabilir.
Doğuştan Kalp Hastalığı Neden Oluşur?
Genel itibariyle nedeni bilinmemekle birlikte farklı genetik semptomlarla meydana gelebilmektedir. Annede şeker hastalığının olması, hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ağır ilaçlar, alkol veya uyuşturucu maddeler nedeniyle bebekte Doğuştan Kalp Hastalığı gelişme riski ciddi derecede yükselmektedir. Bebekte genetik bir bozukluk olması halinde de Doğuştan Kalp Hastalığı gelişme riski artabilmektedir.
Doğuştan Kalp Hastalığı Olan Çocuk Doğurur Muyum?
Doğuştan Kalp Hastalığı olma olasılığı her doğan çocukta olma ihtimali vardır. Yaklaşık yeni doğan her bin canlı doğumun 8-10’unda çoğunluğu hafif olmak üzere doğuştan kalp hastalığı görülebilmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak yılda 1,5 milyon bebek doğduğu göz önüne alındığında her yıl 12.000-15.000 bebeğin Doğuştan Kalp Hastalığı ile doğduğunu söyleyebiliriz. 1. Derece akraba Anne, baba veya kardeşlerden herhangi birinde Doğuştan Kalp Hastalığı varsa doğacak bebeğin kalp hastası olma riski de 10 kata kadar artabilmektedir. Ancak tıptaki gelişmelerle birlikte artık anne karnındayken detaylı ultrasonlarla kalp hastalıkları tespit edilmekte bazı hastalıklar anne karnındayken müdahale edilmekte bazıları ise hemen doğumhaneden alınarak ameliyat edilmektedir. Bu nedenle yüksek riskli gebelerde ve tedaviyle olan gebeliklerde detaylı fetal ekokardiyografi önerilmektedir.
Doğuştan Kalp Hastalığı Fark Edilir mi?
Eğer bebeğimiz Ağır Kalp Hastalığı ile dünyaya gelmiş ise ilk birkaç ay içerisinde belirti verir. Ağlarken morarma ya da bayılma, beslenmede güçlük çekme, emerken çabuk yorulma ve solunum sıkıntısı, yeteri kadar kilo alamama, alından soğuk terleme veya göz kapaklarında şişlik gibi belirtiler meydana gelebilir. Hafif bozukluklar ise genellikle belirti vermezler ve doktor muayenesinde duyulan üfürüm nedeniyle yapılan tetkikler sonucunda belli olur.
Doğuştan Kalp Hastalığı’na Tanı Nasıl Konur?
Bebekler ya da çocuklar, Kardiyoloji uzmanları tarafından muayene edildikten sonra kalp grafisi, göğüs röntgeni ve Kalp ultrasonu çekilmesi gibi uygulamalardan sonra ile tanı konulabilir.
Doğuştan Kalp Hastalıklarının Tedavisi Var mıdır?
Doğuştan Kalp Hastalığı, kasık damarından girilerek yapılacak bir kardiyak kateterizasyon girişimi veya kalp ameliyatı ile tamamen düzeltilebilir. Doğuştan kalp hastalığı nedeniyle yapılan ameliyatların başarısı gelişmiş merkezlerde oldukça yüksektir. Doğuştan Kalp Hastalıklarının hepsine kardiyak kateterizasyon girişimi veya kalp ameliyatı gerekmez. Çünkü bazı Doğuştan Kalp Delikleri kendiliğinden kapanabilmektedir. Bu nedenle tecrübeli bir pediatrik kardiyolog tarafından takip edilmesi önemlidir. Erişkin yaşa ulaşan doğumsal kalp hastalarında ise tanı için çok geç kalınmamışsa müdahale edilmektedir. Geç kalınmış vakalarda ise pulmoner hipertansiyon için kullanılan özel ilaç tedavileri ile uzun yıllar sağ kalım sağlanmaktadır.
Bu ilaçların düzenlenmesi yeni ilaçların eklenmesi için dönem dönem sağ kalp kateterizasyonu dediğimiz kasıktan akciğer damarına ve kalp boşluklarına girilerek basınç ölçümleri ve kanın oksijen oranlarının ölçülmesi gerekebilir. Bu tip işlemlerde ancak deneyimli merkezlerde yapılmaktadır.
Doğustan Kalp hastalarının dikkat etmesi gereken durumlar nelerdir?
Bu hastalar akciğer enfeksiyonlarına yatkın olabilir bu nedenle enfeksiyonlardan korunmalıdır. Bazı hastalarda delikten geçen akım türbülan ise diş çekimi gibi operasyonlardan önce kalp enfeksiyonlarına karşı koruyucu antibiyotik kullanmaları gereklidir. Hastaların çarpıntı ve ritim bozukluğu konusunda bilgilendirilmesi gereklidir. Ayrıca kirli temiz kan karışma oranları yüksek hastalarda kan sayımlar oksijen seviyelerinin takibi gerekebilir. Profesyonel sporlar bazılarında yasaklanmaktadır.