Meslek hayatımız boyunca hastalarımızın en çok sorduğu sorulara vermiş olduğumuz cevaplara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Koldan anjiyo vakaları işlemden 3-4 saat sonra taburcu olabilirler. Kasıktan anjiyo sonrası 4-5 saat ağırlık uygulaması gerekmektedir. Öğleden sonra anjiyo olan hastaların kalması gerekebilir. Kasık bölgesinde kanama olan hastaların da emniyet amaçlı hastanede kalması gereklidir. Stent takılan hastalar içinse 24 saat hastanede gözlem altında kalmaları tavsiye edilmektedir.
Bu durumda birkaç öneri vardır birincisi piller OOO modlarına alınarak sabit vurmaya zorlanır. Ameliyat sonrası tekrar programlanır. Pillerin üzerine mıknatıs konulup devre dışı da bırakılabilir. Pil firmasına ulaşmak zor olan vakalarda koter olarak bipolar koter kullanımı ve 10 sn geçmeyen kısa süreli koter uygulamaları ile pil ayarlarını hiç değiştirmeden pek çok hastada sorunsuz ameliyat imkanı bulunmaktadır.
Stent işlemi sırasında balonla damar duvarına hasar verilmekte ve o bölgeye esnekliği pek olmayan metal örgülü bir ağ takılmaktadır. Stent takılan hastaların bir kısmında birinci ayda damar gerilmesine bağlı iğne batması şeklinde tanımlanabilecek şekilde efor testinde tespit edilemeyen ağrılar olmaktadır. Ancak bunun önemli bir şey olup olmadığı doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Stent takılan hastalarda stentle ilgili bir sorun olup olmadığını kontrol amacıyla 1. 6. ve 12 ayın sonunda efor testi yapılmakta sonrasında ise yıllık efor testi önerilmektedir.
Kolesterol kanda zaten bulunması gereken hücre zarının yapı taşı en temel moleküllerden biridir. Kolesterol bu kadar önemli ve hücre için gerekli iken yüksek kolesterol çok zararlıdır. Özellikle düşük yoğunluktaki küçük kolesterol parçacıkları (LDL) vücuttaki muazzam kimyasal reaksiyonlardan etkilenerek oksitlenmektedir. Aynen su borusunun oksitlenip küflenmesi gibi oksitlenen bu LDL damar duvarında birikmekte ve vücutta onu tamir etmekte zorlanmaktadır. Sonuç maalesef kalp krizleri ve beyin felci vakalarıdır.
Kalp krizi ve felç/inme gibi hastalıklar binlerce yıllık sağlık sorunudur. Kolesterolü yüksek hastalarda daha sık görülen hastalıklardır. Kolesterol ilaçları ile bu hastaların yaşam süreleri uzamaktadır. Ancak her ilacın yan etkileri olasıdır. Kardiyolojide en sevdiğimiz ilaç aspirin iken aspirin aynı zamanda mide kanamalarının en sık sebebi olan ilaçtır. Kolesterol ilaçları hakkında dünyada milyarlarca kutuya varan deneyim oluşmuştur. Kas ağrıları yapabilmekte bazı hastalarda ise kas enzimlerini 5-6 kattan fazla yükseltmektedir. Milyonda bir vakada ciddi kas yıkımına sebep olmakta (rabdomiyoliz). Nadiren karaciğer enzimlerinde yükselme olmaktadır. 20 yıl önce hastaların karaciğer enzimlerini 1. Ay ve sonrasında 3 ayda bir kontrol ediliyordu. binlerce hastalık deneyimimde birkaç hasta dışında karaciğer problemi nedeniyle ilaç kesilmesine şahit olmadım. Sonraki yıllarda uluslararası araştırmalarda ilacın güvenli olduğunu sık karaciğer testlerine gerek olmadığını belirtilmiştir. Son yıllarda Q10 (co-enzim 10) ilaca bağlı kas ağrısı ve miyopatiyi engellemek için araştırılmakta ancak çelişkili bulgular nedeniyle rutin önerilmemektedir. Ancak doktorunuzun bu konudaki tavsiyesi önemlidir.