Kalp Kapak Hastalıkları
KALP KAPAK HASTALIKLARI
Kalpte kanın doğru yönde akmasını sağlayan dört adet kapakçık bulunur. Bu kapakçıklardan birinde sorun olması kan akışının bozulmasına neden olabilir. Kalp kapakçıklarından birinin veya birkaçının düzgün çalışmaması kalp kapak hastalıklarının nedenidir.
Kalp kapağı hastalığı tedavisi, hangi kalp kapağının etkilendiğine, hastalığın tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Bazı durumlarda kalp kapağını onarmak veya değiştirmek için ameliyat gerekir.
Kalp Kapak Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?
Kalp kapak hastalıkları kalp romatizmaları veya ilerleyen yaşa bağlı olarak kireçlenme nedeniyle oluşabilir. Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalpte oluşan enfeksiyonlar, diyabet, yüksek kolesterol ve doğuştan gelen kalp hastalıkları da kalp kapak hastalıklarının sebeplerinden birkaçıdır.
Kalp kapak bozuklukları üç nedenden kaynaklanabilir;
- Yetersizlik (kapak sızıntısı)
- Stenoz (kapak daralması)
- Atrezi (oluşmamış kapak)
Kalp kapak hastalıkları tedavi edilmeyip ilerlediği durumlarda kalp yetmezliği, felç (inme), kan pıhtıları, kalp ritmi anormallikleri ve ölüme neden olabilir.
Kalp Kapak Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Kalp kapak hastalıkları başlangıçta semptomsuz ilerler. Kapaktaki sorun kötüleştiğinde yavaş yavaş belirtiler ortaya çıkmaya başlar:
- Göğüs ağrısı
- Bacak şişmesi
- Tükenmişlik
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Bayılma
- Aritmi
- Ödem (ayak ve karın şişmesi)
Kalp kapak hastalığı teşhisi ve tedavisi nasıldır?
Steteskopla kalbi dinleme kalp kapak hastalığının ilk teşhisinde ilk adımdır. Üfürüm olarak adlandırılan sesler kapak yetersizliği veya darlığı anlamına gelebilir. Tam teşhis için yapılabilecek birkaç test vardır:
- Ekokardiyografi
- EKG
- Göğüs röntgeni
- MRI
- Transözofageal ekokardiyogram (TEE)
- Egzersiz testleri veya stres testleri
- Kalp kateterizasyonu (anjiyogram)
Kalp kapak hastalıkları tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Uygulanacak tedavinin yöntemi kapak hastalığının türüne, hasarın ciddiyetine, hastanın yaşına ve diğer sağlık sorunlarına göre değişebilir. Yine hamilelik durumunda da farklı bir tedavi uygulanabilir.
İlaçlar kalp kapak hastalıklarını genellikle tedavi etmez ancak semptomları iyileştirmek için kullanılabilmektedir. Sağlıklı yaşam için alışkanlıklarda değişiklikler de semptomları hafifletebilir.
Kalp kapak hastalıklarında tam tedavi cerrahi operasyonlar ile arızalı kapağı onararak ya da değiştirerek sağlanır. Onarılamayacak durumda olan ve değiştirilmesi gereken kalp kapakçıkları genellikle yapay parçalar ile değiştirilir. Açık ameliyatı riskli olabilecek veya kaldıramıyacak olan hastalara ameliyatsız yöntemlede kalp kapağı değişimi yapılabilmektedir. Açık Kalp ameliyatından yaklaşık bir hafta sonra taburcu olabilir ve 1 ila 2 ay arasında da iyileşebilirken, ameliyatsız yöntemle kapak değişiminde çoğu zaman 1 hafta içinde hatta birkaç gün içinde de hastalar taburcu edilebilmektedir.