Karotis Anjiyografi (Şah Damar Tıkanıklığı)
Karotis arter bozuklukları yani şah damar rahatsızlıkları tüm felç vakalarının yaklaşık %65’ini oluşturur. Şah damarındaki daralmanın tespit edilebilmesi felç geçirmeyi önleyebilir. Geçirilen kısmi felç sonrası 15 gün içinde şah damarına yapılan acil müdahale ile daralan damarın stent ile açılması tam felç geçirilmesine engel olabilir.
Beyne kan sağlayan ana arterler olan karotis arterler boynun iki tarafında da bulunur. Plak adı verilen yağ birikintileri ile tıkanan karotis arterler yüzünden beyne kan akışı yavaşlar veya durur, beyin oksijensiz kalır ve bu da felç geçirilmesinin nedenidir.
Kanın beyne rahatça ve düzenli akabilmesi için arterde tıkanan alana özellikli stent yerleştirilir ve gerekirse balon şişirilerek damar tamamen açılır.
Karotis Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Karotis arter hastalığı ilk evrelerinde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Hatta bazı durumlarda felç geçirinceye kadar anlaşılmayabilir. Arterde daralmanın bazı semptomları şunlardır:
- Genellikle bir tarafta hissedilen yüzde veya uzuvlarda oluşan ani uyuşukluk veya güçsüzlük
- Konuşma ve anlama güçlüğü
- Ara ara görme kaybı
- Ani baş dönmesi/denge kaybı
- Sebebi olmayan şiddetli baş ağrısı.
Herhangi bir felç belirtisi yaşanması durumunda kısa süreli olsa dahi acil müdahale gerekmektedir.
Karotis Arter Hastalığı Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Beyne kalpten kan taşıyan ana arterlerin plak birikimi ile tıkanması felç geçirilmesine neden olur. Plaklar kolesterol, kalsiyum, hücresel atıkların birikimi ile oluşur. Plaklarla tıkanmış arterler sert ve dardır.
Karotis arter riskini arttıran faktörler ise;
- Yüksek kan basıncı
- Tütün kullanımı
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Kolesterol
- Aile geçmişi
- Yaş faktörü
- Aşırı kilo
- Uyku apnesi
Karotis Arter Hastalığı Tedavisi – Karotis Anjiyo
Fiziksel muayene sonrası renkli doppler ultrason, BT/MR/DSA anjiyo testleri ile teşhis konulabilen karotis arter hastalığında amaç inmeyi (felci) önlemektir.
Tedavi hastaya ve tıkanıklığa göre değişmektedir. Bacak ve kalp damarları stentlenmesinden farklı olarak işlem esnasında anti-embolik filtreler de kullanılabilmektedir.