Çarpıntı Aritmiler
ÇARPINTI – ARİTMİLER
Kalbin düzensiz ve normal değerlerinden fazla atması çarpıntı hissine neden olmaktadır. Oldukça sağlıklı kişilerde bile bazı zamanlarda çarpıntı olabilmektedir. Yaş ilerledikçe bu durum daha sık yaşanır. Ara sıra olabilecek olan bu tür aritmilerde endişelenecek bir durum genellikle olmaz. Ancak bu çarpıntı durumu rahatsız edici seviyedeyse ve sık sık tekrarlanıyorsa bir uzman görüşü almak önemli olabilir.
Nadir görülen çarpıntıların birçok nedeni olabilir:
- Stres veya kaygı
- Yorucu etkinlik
- Aşırı yorgunluk
- Hamilelik, menopoz veya menstrüasyondan kaynaklanan hormonal değişiklikler
- Düşük kan basıncı
- Kafein
- Nikotin
- Alkol
- Uyarıcı ilaçlar
- Artan yaş
Normal olabilecek çarpıntıların dışında daha ciddi aritmi belirtileri; göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma, terlemek, nefes darlığı, sersemlik şeklinde olabilir. Ancak belirtilerin olması illa ki kalp ritmi hastalığı olduğu demek değildir.
Aritminin teşhisi elektrokardiyogram yani EKG ile olur. EKG ile kalp ritminin elektriksel kaydı alınır. Daha uzun kalp izlenmesi isteniyorsa holter cihazları veya olay kaydediciler (event recorder) kullanılmaktadır.
Aritmilerin tedavisi, hızlı kalp atışı (taşikardi) veya yavaş kalp atışı (bradikardi) olup olmamasına göre değişmektedir. Bazı kalp aritmilerinde tedavi ihtiyacı hissedilmez. Eğer kalp aritmisi ciddi semptomlara sebep oluyorsa ve hastanın hayat kalitesini etkiliyorsa cerrahi olmayan yöntemler ve cerrahi yöntemlerle tedavi gerçekleştirilebilir:
- İlaçlar
- Terapiler
- Kalp pili
- Kateter ablasyonu
- İmplante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör (ICD)
- Labirent prosedürü
- Yaşam tarzı değişiklikleri